Uploaded image for project: 'Minecraft: Java Edition'
  1. Minecraft: Java Edition
  2. MC-67517

[Server] Extreme usage of RAM after some hours of playing

    XMLWordPrintable

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Resolved
    • Resolution: Incomplete
    • Affects Version/s: Minecraft 14w33a, Minecraft 14w33b, Minecraft 14w33c, Minecraft 14w34a, Minecraft 14w34b, Minecraft 14w34c, Minecraft 14w34d, Minecraft 1.8-pre1, Minecraft 1.8-pre2, Minecraft 1.8-pre3, Minecraft 1.8
    • Fix Version/s: None
    • Environment:
    • Confirmation Status:
      Unconfirmed

      Description

      Some background information:
      A friend and I decieded to opt in on the snapshot versions, so after some problems here and there to get the server running on MineOS, we finally got it.
      I normally leave the server running as it is a VM running on my PC, It doesnt use too many resources so yeah, thats that.

      The problem:
      After playing for about 2 or 3 hours I noticed on the MineOS panel that the server was using about 1GB of ram, at the moment I didnt pay too much attention to it, so we kept playing normally. 2 hours later I checked again on MineOS just to see if the server cleared up some of the RAM it was using, and I honestly got really surprised to see that it was using 3GB of RAM.

      We didnt go too far on the map, so there wasnt much loaded, like we only went 400blocks in each direction from spawn.

      I'm not sure whats going on, the server felt smooth and it was working pretty good, but on the RAM usage it was almost maxed out (i got it setted up to use a max of 3.1GB).

      I've tested this with other versions of Minecraft and they all work fine on MineOS.

      How to reproduce:
      Get a server running on MineOS or a linux host with specs above. Play for about 4hours and check the RAM usage.

      Is this a WIP?
      If needed I can download the full server world and files and upload it to MU, or grant admin access to the site so you can check out the server.

      Thanks!

      EDIT:
      Still happening in all newer versions for 1.8... Couldnt make it to happen in the 1.7 older versions...

        Attachments

          Activity

            People

            • Assignee:
              Unassigned
              Reporter:
              clodan Alejandro Bentivengo
            • Votes:
              0 Vote for this issue
              Watchers:
              2 Start watching this issue

              Dates

              • Created:
                Updated:
                Resolved: